Εύκολες συνταγές

Συνταγή πουτίγκας με σπόρους αβοκάντο και Chia

Συνταγή πουτίγκας με σπόρους αβοκάντο και Chia

Σχετικά με τη συνταγή

Απολαύστε τον εαυτό σας σε μια απολαυστική και θρεπτική απόλαυση με αυτή τη συνταγή πουτίγκας από αβοκάντο και σπόρους Chia. Αυτό το κρεμώδες και λαχταριστό επιδόρπιο συνδυάζει τον πλούτο του αβοκάντο με τα οφέλη για την υγεία των σπόρων chia, καταλήγοντας σε έναν παραδεισένιο συνδυασμό που θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σας κάλυκες και θα θρέψει το σώμα σας. Η πουτίγκα δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και γεμάτη με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είτε το απολαμβάνετε ως επιλογή πρωινού είτε ως χορταστικό επιδόρπιο, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα γίνει αγαπημένη στην κουζίνα σας.

Συστατικά

<πίνακας>

Συστατικό
Ποσότητα

Ώριμα αβοκάντο
2

Σπόροι Chia
1/4 φλιτζάνι

Γάλα καρύδας
1 φλιτζάνι

Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
2 κουταλιές της σούπας

Εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού

Φρέσκα μούρα (για γαρνίρισμα)

Φύλλα μέντας (για γαρνίρισμα)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή την υπέροχη πουτίγκα με σπόρους αβοκάντο και Chia, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Ποτήρια ή μπολ σερβιρίσματος
  • Ψυγείο

Προετοιμασία

1. Ξεκινήστε κόβοντας τα αβοκάντο στη μέση κατά μήκος και αφαιρώντας τα κουκούτσια.
2. Αφαιρέστε τη σάρκα του αβοκάντο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και τοποθετήστε τη σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων.
3. Προσθέστε τους σπόρους chia, το γάλα καρύδας, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το εκχύλισμα βανίλιας στο μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων.
4. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, φροντίζοντας να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
5. Ρίχνουμε το μείγμα της πουτίγκας σε ένα μπολ του μίξερ.
6. Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή πιρούνι, ανακατέψτε δυνατά το μείγμα για λίγα λεπτά για να διασφαλίσετε ότι οι σπόροι chia κατανέμονται ομοιόμορφα.
7. Μόλις ανακατευτούν καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα για να απορροφήσουν οι σπόροι chia το υγρό και να πήξει η πουτίγκα.
8. Μετά το χρόνο ψύξης, ανακατέψτε ξανά την πουτίγκα για να σπάσει τυχόν σβώλους και να επιτύχετε μια ομαλή συνοχή.
9. Μοιράστε την πουτίγκα σε ποτήρια ή μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρετε με φρέσκα μούρα και φύλλα μέντας για επιπλέον γεύση και οπτική γοητεία.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της πουτίγκας με σπόρους αβοκάντο και Chia είναι περίπου 15 λεπτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πουτίγκα πρέπει να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα πριν τη σερβίρετε για να επιτευχθεί η επιθυμητή υφή και πάχος. Φροντίστε λοιπόν να προγραμματίσετε ανάλογα και αφήστε αρκετό χρόνο για να δέσει η πουτίγκα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegans ή όσους αναζητούν εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό φυτικής προέλευσης της επιλογής σας. Το γάλα καρύδας παρέχει ήδη μια κρεμώδη και νόστιμη βάση για την πουτίγκα, καθιστώντας την κατάλληλη για vegan δίαιτες.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Χρησιμοποιήστε ώριμα αβοκάντο για την πιο κρεμώδη υφή και την καλύτερη γεύση.
– Αν προτιμάτε μια πιο γλυκιά πουτίγκα, προσαρμόστε την ποσότητα του μελιού ή του σιροπιού σφενδάμου σύμφωνα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
– Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με διαφορετικές επικαλύψεις, όπως αμύγδαλα σε φέτες, τριμμένη καρύδα ή σκόνη κακάο για να προσθέσετε μια επιπλέον νότα απόλαυσης.
– Φροντίστε να ανακατέψετε ή να ανακατέψετε δυνατά το μείγμα πριν το βάλετε στο ψυγείο για να αποτρέψετε το σχηματισμό συστάδων σπόρων chia.
– Όσο περισσότερο κρυώνει η πουτίγκα, τόσο πιο πηχτή και πιο σφιχτή θα είναι η συνοχή. Προσαρμόστε τον χρόνο ψύξης με βάση την επιθυμητή υφή.
– Αυτή η συνταγή μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί ή να μειωθεί στο μισό ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων που χρειάζονται.
– Γίνετε δημιουργικοί με την παρουσίαση στρώνοντας την πουτίγκα με φρέσκα φρούτα ή δημιουργώντας όμορφα σχέδια χρησιμοποιώντας μούρα και φύλλα μέντας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα Αβοκάντο και Πουτίγκα με Σπόρους Chia:

  • Θερμίδες: 300
  • Συνολικά λιπαρά: 20 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 8 g
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 10 mg
  • Συνολικοί υδατάνθρακες: 26 g
  • Διαιτητικές ίνες: 12 g
  • Σάκχαρα: 10 g
  • Πρωτεΐνη: 6 g

Αυτή η πουτίγκα είναι μια θρεπτική δύναμη, παρέχοντας μια καλή ισορροπία υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά από το αβοκάντο, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Οι σπόροι chia προσθέτουν σημαντική ποσότητα διαιτητικών ινών, προάγοντας την πέψη και βοηθώντας να σας κρατήσετε χορτάτους για περισσότερο. Το γάλα καρύδας προσφέρει μια κρεμώδη υφή και μια πηγή τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας (MCTs), τα οποία μπορούν να παρέχουν σταθερή ενέργεια. Τα φυσικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή, όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, συμβάλλουν στη συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χωρίς την προσθήκη επεξεργασμένων σακχάρων.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτή την πουτίγκα με σπόρους αβοκάντο και Chia, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομψά γυάλινα σκεύη ή μικρά μπολ που αναδεικνύουν τα όμορφα στρώματα της πουτίγκας. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκα μούρα, φύλλα μέντας ή ακόμα και με λίγο σπόρους chia από πάνω για να προσθέσετε οπτική γοητεία.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να συνδυάσετε την πουτίγκα με επιπλέον φρέσκα φρούτα, όπως μπανάνες σε φέτες, φράουλες ή βατόμουρα. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε μαζί με μια κούκλα ελληνικό γιαούρτι ή ένα ψιλό βούτυρο ξηρών καρπών για πρόσθετη κρεμώδη υφή και γεύση. Για ένα τραγανό στοιχείο, σκεφτείτε να το προσθέσετε με γκρανόλα ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια.

Συνθήκες αποθήκευσης

Μετά την προετοιμασία της πουτίγκας με σπόρους αβοκάντο και chia, μπορείτε να αποθηκεύσετε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Θα παραμείνει φρέσκο ​​έως και 2-3 ημέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πουτίγκα μπορεί να σκουρύνει ελαφρώς λόγω της οξείδωσης του αβοκάντο, η οποία δεν επηρεάζει τη γεύση ή την ποιότητά της. Ανακατέψτε το καλά πριν το σερβίρετε, αν χρειάζεται.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το αβοκάντο είναι μια φανταστική πηγή υγιεινών λιπών, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων λιπαρών που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρέχουν επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, κάλιο και φυλλικό οξύ. Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του κορεσμού. Το γάλα καρύδας προσφέρει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), τα οποία παρέχουν γρήγορη ώθηση ενέργειας και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Τα φυσικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται με μέτρο παρέχουν μια νότα γλυκύτητας χωρίς τις βλαβερές συνέπειες των επεξεργασμένων σακχάρων.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε η πουτίγκα με σπόρους αβοκάντο και Chia, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Μάνγκο και πουτίγκα με σπόρους Chia: Αντικαταστήστε τα αβοκάντο με ώριμα μάνγκο για να δημιουργήσετε μια τροπική ανατροπή σε αυτή τη θρεπτική πουτίγκα.
  • Μους αβοκάντο σοκολάτας: Συνδυάστε αβοκάντο, σκόνη κακάο και μια πινελιά γλυκαντικού για ένα παρακμιακό αλλά υγιεινό επιδόρπιο σοκολάτας.
  • Raspberry Overnight Chia Pudding: Ανταλλάξτε τα αβοκάντο με σμέουρα για να δημιουργήσετε μια απολαυστική και αναζωογονητική πουτίγκα με σπόρους chia με εκρήξεις φρουτώδους γεύσης.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή πουτίγκας με σπόρους αβοκάντο και Chia αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ όπως ο Jamie Oliver και η Nigella Lawson, οι οποίοι προωθούν υγιεινές και νόστιμες συνταγές χρησιμοποιώντας φρέσκα και υγιεινά υλικά. Η έμφαση που δίνουν στην ενσωμάτωση αβοκάντο και σπόρων chia σε διάφορα πιάτα δείχνει την ευελιξία αυτών των συστατικών και τα διατροφικά τους οφέλη. Ακολουθώντας τα βήματα αυτών των καταξιωμένων σεφ, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα δημιουργήσετε ένα απολαυστικό επιδόρπιο που είναι ταυτόχρονα χορταστικό και θρεπτικό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button